Ізраїль, якому в 2018 році Україна поставила «Кольчугу», презентував свою станцію пасивної розвідки

Автор: Олексій Махно
Ізраїль якому в 2018 році Україна поставила «Кольчугу» презентував свою станцію пасивної розвідки

Ізраїльська компанія ELTA Systems, що входить до складу IAI Group презентувала пасивну радіолокаційну систему ELK-7080 PCL, що виявляє та відстежує повітряні цілі.

Система пасивного когерентного виявлення (Passive Coherent Location System, PCL) дозволяє створити картину повітряної обстановки за рахунок відбиття сигналів цивільних веж FM-радіомовлення та цифрового радіо (DAB). Відображення приймаються однією або мережею антен, забезпечуючи тривимірне всеспрямоване покриття в режимі реального часу для відстеження безлічі цілей в умовах перевантаженого повітряного руху.

Віцепрезидент і генеральний менеджер відділу розвідки, зв’язку IAI Аді Дульберг сказав: «Ми з гордістю представляємо нову систему PCL, розроблену IAI / ELTA, яка виявляє та ідентифікує повітряні ризики, не видаючи локатор. Система PCL створює картину повітряної обстановки і може бути розгорнута самостійно або як додатковий шар для радарів контролю повітряного руху, як частина мультидисциплінарної картини повітряної обстановки».

Ізраїль презентував свою станцію пасивної розвідки

Повідомляється, що система проста в розгортанні і може розташовуватись як на віддалених кордонах, так і у місті. Маючи покриття на 360° система може включати один локатор або групу датчиків для резервування або поліпшення покриття конкретних проблемних областей.

Нагадаємо, що в 2018 році ізраїльська компанія Airsom Ltd отримала від українського спецекспортера «Укроборонсервіс» модернізовану автоматизовану станцію пасивної радіотехнічної розвідки (СПРР) «Кольчуга-М».

СРР «Кольчуга» оснащена п'ятьма антенами метрового, дециметрового і сантиметрового діапазонів, які забезпечують високу радіочутливість у межах 110 - 155 дБ/Вт залежно від частоти. Засоби пасивної радіолокації «Кольчуги» дозволяють виявити наземні цілі і простежити їх рух у радіусі 600 км, а повітряні цілі на висоті 10 км – до 800 км.

За даними GlobalSecurity.org, 800-кілометровий діапазон виявлення був досягнутий лише українською «Кольчугою». Найкраще, чого може досягти AWACS (США) – 600 км, а наземні комплекси Vera (Чехія) і Vega (Росія) – до 400 км – половина від можливостей українського комплексу. Нижня межа робочої частоти «Кольчуги» становить 130 МГц і є найнижчою з усіх аналогів. Для AWACS це 2000 МГц, для Vera 850 МГц, для Vega 200 МГц.

Нагадаємо, що НВК «Іскра» пропонує Міністерству оборони України створити нову сучасну станцію радіотехнічної розвідки, що буде краща за «Кольчугу».